Shocking China en sizzling snakes - Reisverslag uit Guilin, China van Roel Kinga - WaarBenJij.nu Shocking China en sizzling snakes - Reisverslag uit Guilin, China van Roel Kinga - WaarBenJij.nu

Shocking China en sizzling snakes

Blijf op de hoogte en volg Roel

30 Maart 2013 | China, Guilin

Er hadden al veel mensen tegen ons gezegd; 'hoe gaan jullie door China reizen? Met welke reisorganisatie?' Eeuhhh nou, 'gewoon wij tweeën, de backpack, benenwagen, ons beste Chinglish, n aanwijswoordenboek en n pinpas'. Vaak kregen we dan alleen maar 'Oh' als reactie.
Het zal avontuurlijk worden in sommige dagen, of meer tijd vergen maar dat is precies wat we nu hebben! Zeven weken de tijd om die 1.35 miljard Chinezen allemaal de hand te schudden :)

We lieten jullie achter op 20 mrt maar diezelfde middag gebeurde dit (en andere dagen):
20/3/13 gewoon n praatje met n Australiër aan de pooltafel leidt tot n uitnodiging om de lokale Kantonese markt te bezoeken. Hij woont al vier jaar in China, begint spleetogen te ontwikkelen en kent de taal inmiddels (n beetje). De markt is echter iets wat we nog nooit hebben gezien. Chinezen eten alles op vier poten of dat zwemt. Grote tonijnen spartelen nog op t hakblok, schildpadden worden door oude vrouwtjes getest op de hardheid van hun schild, lieve fluffy bunnies wachten op hun nwe baasje, honderden kippen-ganzen-duiven zitten in te kleine kooitjes, schalen vol gevaarlijke schorpioenen, emmers met giftige slangen etc.etc. Vind je het gek dat n paar jaar geleden in deze stad het SARS virus uitbrak?!?! Alles wat pels&pluim is kunnen we niet aanschouwen maar bij de reptielenstraat blijven we stilstaan. Boven n krokodillenstaart begint n discussie over het avondeten en die gekke Ozzie haalt ons over om zandslang te proberen. Niet giftig, hij heeft t vaker bereidt, wel n beetje boney en voordat we t door hebben zitten twee levende slangen in de tas. China to the next level, op dag twee al! We lezen toch even op internet wat de bereidingswijze is omdat onze Outback Ozzie gewoon uit Sydney komt. Kort koken, kop eraf, insnijden, villen en leeghalen. Slik! Gelukkig hebben we twee jochies uit London die hierin de lead willen nemen. En alles smaakt lekker met knoflook en noodles toch?! En idd we bakken de slang aan alle kanten en hoewel er weinig vlees/vis aanzit is t prima te doen. Ook lekker met n TsingTao biertje ernaast trouwens ;)
21/3/13 maakte we ons gister nog druk om de schildpad in te kleine kom bij de receptie, sinds die markt weten we hoe respectloos Chinezen tegen dieren aankijken. Veel respect voor mensen is er ook niet trouwens, voordringen is n sport. Zijn we bij de receptie met n vraag bezig komt er gewoon iemand tussendoor, staan we in de rij om bagage te scannen dan wordt t lege plekje op de band tussen onze twee tassen meteen gevuld, en in de metro is het gewoon 'survival of the fittest'. Maar goed we begrijpen dat ze als individu in competitie zijn met 1,35 miljard anderen dus slikken onze opmerkingen zoveel mogelijk in. Een evil eye kan natuurlijk wel ;) We gaan op zoek naar het busstation (welke vd vier?) vanwaar we morgen n bus willen hebben. Bij nr 2 hebben we -gelukkig- beet aangezien de vier stations in alle windrichtingen van de stad liggen. Vanuit het niets spreken mensen achter je in de rij opeens Engels en word je geholpen, fijn dat nieuwe China! Nu we er toch zijn lopen we door t nwe gedeelte vd stad. We staan voor n opera gebouw en bibliotheek die uit Star Wars lijken te komen, en aan de overkant staat de hoogste TV toren vd wereld (633 mtr). Omdat we willen wachten op de avondverlichting en China's liefde voor LED & neon duiken we n restaurant in. Op t plaatjesmenu weten we de haaienvinnen, kevers, zeekomkommers, eendentongen en schildpadden te omzeilen. Om 19h gaan de lampjes aan en de TVtoren, bomen en fonteinen krijgen alle kleuren van de regenboog. Bizarrrr! Zelfs de vloer van het plein heeft verlichting zoals n disco vloer (wijlen Liquid).
22/3/13 geen tijd voor ontbijt want in de staart van de ochtendspits moeten we bij t busstation zien te komen. De Chinezen zijn niet blij met ons en onze grote backpacks maar we proppen onszelf er gewoon bij. Aangekomen bij de bushalte stappen we n soort van grote ambulance in. Drie rijen met stapelbed-brancard-stellages en n gordel om (als je ligt) jezelf vast te maken. We giechelen erom en gaan op onze brancard liggen voor de komende zes uur. We moeten n keer overstappen om op de eindbestemming te komen maar niet vóórdat er n korte toiletstop is geweest. En nu het dilemma; er staat n ton die overloopt met water, dat gaat in n rechte goot ergens heen en boven deze goot hangen houten tussenschotten. Ga je vooraan staan of achteraan!? Vooraan dan lopen mensen achter je langs en zien je witte billetjes of achteraan en je ziet de boodschap van diegene voor je voorbij komen.... Ahum, kies zelf maar, maar deze ervaring zetten we ook weer op t lijstje. De kinderen in de bus oefenen hun Engels op ons, verder dan 'hello' komen ze niet maar we hebben veel bekijks. In t oude schitterende Chinese dorpje Huangyao vinden we (alweer!) met hulp een hotelletje. Dit 900 jr oude stadje is nog authentiek gebleven en is beschermd door Unesco, en daardoor ook n geliefde filmlocatie. De straten worden uitsluitend verlicht door lantaarns en geven t n magisch sfeertje
23/3/13 wat n mooie plek om wakker te worden op je verjaardag!! De verjaardagskaartjes die al 3,5 mnd in de tas zitten mogen eindelijk open en de eerste sms'jes / Whatsapp'jes komen binnen! In t hotelcafe beneden vraagt Roel 'happy BiRtHDaY' aan in t Chinees en de andere hotelgasten zingen & klappen mee :) !! Als beloning 'moeten' we met ze op de foto en heb ik n Chinese vriendin aan mijn arm hangen. Grappig! Nog de hele ochtend hebben we voor n stadswandeling en zien nu beter dat t stadje al tussen t karstgebergte ligt. Tel daar de kleine tempels, rode lantaarns, geplaveide straatjes en lachende Niehowww-kindjes bij op en je hebt n idyllisch plaatje. Weer krijgen we fantastische hulp bij t kopen van snacks en n busticket naar de volgende bestemming. Yangshuo is het mekka qua karstformaties en eind van de middag stappen we het huis vd familie Wei binnen. Snel douchen, n taart kopen en dan Skypen met de Fam. Helaas is de verbinding niet sterk genoeg maar aan beide kanten van de wereld werd taart gegeten en gingen de filmpjes via Whatsapp over en weer.
24/3/13 ali-illegali weten we via-via de Chinese blokkade op Facebook voor 10 minuten te omzeilen. Heel snel de berichtjes lezen maar geen tijd om te reageren. Bij deze iedereen bedankt voor de verjaardagsposts! We gaan de mooie omgeving van de Li rivier per fiets bekijken en ondanks dat Roel zijn ketting er vier keer afloopt zijn we in twee uurtjes al op bestemming. Hier zetten we onze roestbakken op n drakenboot van bamboe en varen door t grillige landschap. Via Fuli en nog n boot belanden we tussen de groene rijstvelden en de ijverige mannetjes & vrouwtjes zijn met waterbuffels druk in de weer om het land te bewerken. De zon komt lichtjes te voorschijn en vndg is genieten. Even schrikken we als Roel over n slang fietst, die zelf ook schrikt en al spartelend de berm in vlucht.
25/3/13 we worden wakker door n Chinese duizendklapper. N hoop gedonder om 8h s ochtends omdat er iemand in de wijk trouwt. Vandaag gaan we op de fiets naar de Yulong vallei. Hetzelfde landschap qua bergen maar iets meer off-road fietswerk en dwars door kwekerijen en sinaasappelbomen. Heimwee naar Boskoop... :) Onze bestemming is Dragon Bridge en deze hoge brug is omringd door bomen in bloesem en bamboe-vrouwtjes. Zeer volhardende vrouwtjes die vijftien keer aan je vragen of je n boottrip wil..nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee (zijn dat er 15?) In de middag nog een stop bij Moon Hill; n rond gat in het karstgebergte en n bekend plaatje vd regio. Het uitzicht bovenop is ook nog eens de moeite waard ondanks de wolken van vandaag. De laatste avond hier sluiten we heel goed af; n show op t water met oneindige reflecties van de 500 artiesten en de bergen. Dit alles op choreografie van de man die regisseur was vd Olympische spelen in Beijing 2008.
26/3/13 het regent pijpenstelen en het onweert en we worden er wakker van. Gelukkig hebben we geen haast dus een luie ochtend volgt. Een laatste ontbijt met de familie en dan naar Xingping. Alleen al leuk om de naam maar ook beroemd door heel China omdat het landschap vereeuwigd is op het bankbiljet van 20 Yuan. Vanaf t dakterras vt hostel kijken we uit over de rivier en de groene pieken om ons heen.
27/3/13 na n luie dag gister nu tijd voor weer wat beweging. Enthousiast beginnen we om 10h al te hiken maar draaien na 30 minuten vanwege de regen. Geluk is met ons als 1,5h later de hemel opklaart en we het opnieuw kunnen proberen. We klauteren naar het panoramapunt bovenop n karstrots en ook de '20 Yuan spot' tikken we aan. De blauwe luchten maken vndg van de omgeving een mooi plaatje, een wandeling en fietstocht in de zon is gewoon simpelweg genieten. Enige minpunt is dat in de avond de wolken weer terugkomen en ons een mooie zonsondergang vanaf het dakterras ontnemen. Daarentegen hebben we wel n gezellige avond en diner met mede-backpacker Sylvia uit NL
28/3/13 bang-bang-bang daar gaat weer n duizendklapper de lucht in. Rise and shine dus maar... Vndg hebben we transport-dag. Bus 1 naar Yangshuo, bus 2 naar Guilin, bus 3 naar Heping en bus 4 naar Dazhai. Oja, n plekje aan het raam is populair omdat je dan je rochels lekker naar buiten kan spugen! Tussendoor worden ook nog treinkaartjes gekocht omdat je dat blijkbaar nooit op de dag van vertrek moet doen. En wij willen niet 19 uur lang staanplekken hebben. Totaal zijn we vandaag wel negen uur onderweg om bij de Dragon's Backbone Rice terraces uit te komen. En ons hostel ligt ook nog eens bovenop zo'n heuvelrug dus het laatste stukje transport van vndg is pittig. Hadden we nu toch maar ja gezegd tegen die vrouwtjes (bijnaam Zwarte Pieten - vanwege hun kleding, zware ronde oorbellen en sportschoentjes) die onze tas wilde dragen.... Wel belanden we in n soort van groen Oostenrijks dorpje met houten huizen, met n vleugje Azië dankzij de lampionnen
29/3/13 ongelofelijk (voor het eerst sinds voet aan land in Azië) maar met n strakblauwe lucht worden we wakker, en het uitzicht vanaf onze hostelkamer is adembenemend! De groene rijstterrassen kleuren in de ochtendzon en t ontbijtje willen we dan ook per sé buiten hebben. De terrassen worden over n paar weken beplant met rijstplantjes en dan laten ze de zomerregens hun werk doen. Na de regens staan de terrassen vol water en moeten de reflecties fantastisch zijn. Dus hier moeten we nog n keer naar terug :) Maar voor nu is t ook schitterend hoor! Music to Paradise and Nine Dragons and Five Tigers zijn tot de verbeelding sprekende panoramapunten en zien we tijdens n vijf uur durende hike. Lunch is in n afgelegen dorpje bij n hotel met een tweetal Zwarte Pietjes. Zonder menukaart serveren ze ons n geweldige lunch en voor 1,25 euro willen ze hun lange haar (tot op de enkels) showen. Ze maken er echt n showtje van, daar vlakbij de waterval en glimlachen van oor tot oor. Wat n plezierige lunchplek en bijzondere ervaring! s Avonds hebben we de laatste avond met Sylvia. Helaas is het feestmenu slecht gekozen en ligt er letterlijk n aan stuk gehakte kip op onze borden. De pootjes als bewijs, iiiieuw! Toch nog maar n bord frietjes bestellen als échte goede afsluiter.

Tot zover t (iets lange) China verslag maar de indrukken zijn echt overweldigend. Hopelijk maakt bovenstaand verhaal dat duidelijk. De komende week vieren we Pasen in de provincie Yunnan en vertoeven daar zeker een week. En misschien richting de grens van Tibet?!

We zien het wel (en jullie lezen het wel) en groeten jullie vanuit Dazhai! Fijne Paasdagen en xox van Roel-san en Kinga-san!!

• 30 Maart 2013 - 07:22

Petra:

Mmmmm, gemengde gevoelens. Prachtige natuur, maar inderdaad die respectloze omgang met dieren .... En dat in Boeddhistisch land! Ik begrijp er echt helemaal niets van! Het houdt mij tegen om naar China te gaan. Dus enerzijds wel een beetje jaloers, maar anderzijds helemaal niet! Maar ik vind het wel superknap van jullie, dat jullie je de eerste dagen daar al zo goed uit de voeten weten te maken. Ik hoop, dat jullie nog veel meer mooie dingen gaan zien! X

• 30 Maart 2013 - 11:59

Thea:

Jaa, jullie hadden al veel via Skype verteld, maar dit verhaal is ook om te smullen hoor :-))
    Wat een belevenisen. Slangen eten is misschien net zo iets als dat wij paling eten.
    Maar ze gaan daar inderdaad niet zachtzinnig om met dieren. Overigens is dat niet alleen in China.
    Veel plezier verder met jullie fantastische reis. Geniet van de prachtige natuur en tot het volgende verhaal!
    Liefs van Thea

• 30 Maart 2013 - 18:07

Onno-san:

Brrrrr ik hoef geen slang hoor. Elk een beetje eens met peet. Aan de ene kant lijkt het me heel fascinerend en aan de andere kant het smerige / dieronvriendelijke hoeft van mij ook niet. Verder weer een mooi verhaal lads! Xxx Onno

• 02 April 2013 - 00:57

Matrix-san:

Wat een geweldige belevenissen! Een joy om jullie verslagen te lezen. Genieten!

• 03 April 2013 - 08:18

Kimsel:

Wat een verhalen weer zeg, super!!
    Mijn plannen voor Tibet leven ook nog, dus wie weet komen we elkaar nog tegen.
    x Kim

• 06 April 2013 - 19:13

Marleen En Tim:

hoi hoi,

再精彩的故事和为动物很伤心。很有趣甚至进一步,很快又到。

of te wel prachtige verhalen weer, bizar land.

groetjes marleen, tim en dikke knuffel van tessa

• 07 April 2013 - 19:39

Toos:

Ha Roel en Kinga,

Wat een geweldige reis maken jullie! Nog niet helemaal vol van alle indrukken?
    De foto's van het Karstgebergte en de rijstvelden zijn schitterend. Staat ook nog op ons verlanglijstje.

Ben benieuwd naar het volgende verslag.
    En naar wat jullie achterlaten want, toen jullie uit Australië vertrokken ging daar de hele boel in de hens, grote bosbranden. Nu zijn jullie nog maar een paar weken weg uit Argentinië en ja, grote overstromingen daar. Benieuwd naar de volgende natuurramp ;-))

Hoorde dat jullie eind mei via Petersburg teruigreizen. daar gaan wij de eerste week van mei heen. Zal ze alvast jullie komst aankondigen.

Veel reisplezier nog en groet van Toos en Arnold

• 07 April 2013 - 19:40

Toos:

Ha Roel en Kinga,

Wat een geweldige reis maken jullie! Nog niet helemaal vol van alle indrukken?

Ben benieuwd naar het volgende verslag.

Veel reisplezier nog en groet van Toos en Arnold