Kedeng kedeng naar Europa
Blijf op de hoogte en volg Roel
26 Mei 2013 | Rusland, Sint-Petersburg
Zoals eerder gezegd hebben we het einde van de wereldreis al vastgelegd. Vorig jaar november hebben we het vliegtuigticket gekocht, de treinroute en stops bepaald alsook alle adressen in Rusland (niet Mongolië en China) vastgelegd. Dit leek ons heel ontspannend maar de controle uit handen geven is na vijf maanden ook een beetje raar. Misschien zeuren we en is dat laatste stukje ontspannen reizen precies wat we nodig hebben. Uitgerust komen we thuis, er is in de trein ruim voldoende tijd om bij te slapen.
Tien dagen Rusland is natuurlijk veel te kort; dit is het grootste land ter wereld! Toch willen we die leegte voelen door niet elke keer een klein stukje te reizen en dan weer uit te stappen. We maken drie stops in totaal, en dat ging ongeveer zo;
16/5/13 een man genaamd Sergej met bleek gezicht staat op een koud station in Irkutsk. Zonder glimlach verwelkomt hij ons in zijn land "welcome to Russia", zegt hij. Het is zeven uur 's ochtends en Siberisch koud maar het zonnetje schijnt al. Als Roel hem vraagt naar het oranje-zwarte lintje in zijn auto begint de oude man te lachen en spontaan een oorlogslied in te zetten. Zie je wel! Russen kunnen ook lachen! We krijgen een transfer naar babuschka (grote Russische oma) Olga in Listvyanka en slapen bij haar thuis, in n typische betonnen 'sfeervol' flatgebouw (in de kleur pastel oranje geverfd). We snakken naar een douche om de Mongoolse paardenlucht van ons af te spoelen en onze camera's & telefoons snakken naar elektriciteit. Maar Olga heeft de thee en koffie al klaarstaan dus we schuiven aan in de kleine keuken. We zitten op steenworp afstand van de oever van het Baikalmeer en zien de bergketen Kamar Daban (jullie ooit van gehoord?) met besneeuwde bergtoppen aan de overzijde liggen. Prachtige reflecties in het blauwe water. Ook hier is de sneeuw pas net twee à drie weken geleden vertrokken dus heel veel groen is er niet in de omgeving. De stoeltjeslift van de skipiste werkt nog wel en met ons als enige klanten zetten ze de baan in werking. We kiezen in de middag voor een oeverwandeling naar downtown Listvyanka. En waar we een gepolijst nouveau riche zomerstadje verwachten is alles heerlijk rauw en Sovjet-stijl. Een tourist info centrum waar ze NJET-Angliski spreken en waar de mannen vooral in comfortabele legerpakken lopen en waar de gaten in het trottoir zo groot zijn dat je er zelf tot aan je middel in kan vallen. En zo nog tien voorbeelden, heerlijk fout :) Het Baikalmeer is het diepste zoetwatermeer ter wereld, wel 1637 meter diep! Het water is ongelooflijk helder en koud (respect voor de twee duikers die we verkleumd uit het water zagen komen) en drinkbaar, zeggen ze. De unieke Nerpa zeehond (zoetwater en Baikalvariant met extra grote ogen) kunnen we in het aquarium bekijken en de unieke Omul vis is een lekkere gerookte lokale specialiteit. Bij een klein vuurtorentje genieten we van de ondergaande zon na een heerlijke warme lentedag in Siberië.
17/5/13 wat een heerlijke bedden bij Olga! Ga dat zelf meemaken! Het beste in twee maanden reizen en dan ook nog eens een ontbijt met heel veel Russische blini's. Ngom jom jom. We krijgen vndg wel het Siberische weer in optima forma; koud, grijs en een snijdende wind. Goed om alvast aan ons koude kikkerlandje te wennen :) We gaan koukleumen in het openluchtmuseum Taltsy en zijn om tien uur bij opening de eerste bezoekers. De bouwstijl in Siberië is hout, hout en nog eens hout en de mannen zijn tover-timmermannen. Echt prachtige decoraties van kozijnen en creaties van houten kerken, houten stadsmuren en houten uitkijktorens. Het museum ligt in een enorm berkenbos en de eerste bloemetjes komen te voorschijn en de eerste spechten bouwen hun nest. 'S Middags gaan we opwarmen in n Russische houten banya. Hoog op het verlanglijstje van Kinga en eindelijk kunnen we de smog van China en het zand uit de Gobi uit onze poriën krijgen! Heerlijk stomen in de sauna. Een Rus met gouden tanden a la Ol' Dirty Bastard legt uit hoe het moet en oefent op Roel de berkentakkenroede uit, echt hilarisch. We geven elkaar billenkoek bij stoomronde twee en schrijven deze ervaring ook weer op onze (inmiddels) lange lijst. Haha. Eenmaal buiten is het lentezonnetje weer gaan schijnen en maken we een korte wandeling door een klein dorpje verderop. Bij zonsondergang eten we onze vis en kaviaar op en luisteren naar Scooter die uit de boxen van het restaurant zingt; "how much is the fish?" Romantisch hè?Haha
18/5/13 de bedden bij Olga zijn zo lekker dat we ons verslapen. Nog even snel douchen nu het nog kan want vanavond gaan we weer de trein in. Na weer een fantastisch ontbijt nemen we afscheid van babuschka O. en zet Sergej ons af in Irkutsk. We hebben elf uur de tijd om de stad te bekijken die ze zelf 'Parijs van Siberië' hebben gedoopt. OK, het heeft een rivier en een eiland maar qua romantiek liggen ze mijlenver uit elkaar. Mooie kathedralen zijn door Stalin gesloopt en vervangen door betonnen Sovjet blokkendozen, en her en der vinden we beelden van Lenin terug. De winkelcentra zijn echt über-sfeerloos en qua shop-in-shop ziet het hondensnacks winkeltje er hetzelfde uit als het portemonnee en sjaals winkeltje. Op de markt vinden we dan wel weer lachende Russen als we in half Engels en half Pools bananen en kersen inkopen voor de trein. Zo maken we er het beste van en gaan met Roels camera vooral op mensen safari. Echt lachen, er lopen hier toch aparte figuren voorbij!! De shaslick lunch was trouwens erg lekker vndg maar de frietjes voor het avondeten komen uit de magnetron. Bizarre manier van fastfood bereiding en echt niet te hakken. Benieuwd of we in de trein beter kunnen eten...?! Om 23.42 vertrekken we noordwestwaarts richting Moskou, nog maar 5185 kilometer te gaan...pff
19/5/13 dwars door Siberië gaan we kedeng kedeng per spoor, drieëneenhalve dag oftewel 82 uur in één treinwagon met af en toe een iets langere stop om de benen te stretchen op het perron. Gelukkig is dit keer het spoor wat gladder en minder bochtig en weet de machinist de trein geluidloos en zonder schokken te laten stoppen. We slapen dan ook tot half tien. De moeder met dochter die ook in onze coupé zaten zijn alweer vertrokken en hun plekjes worden niet meer opgevuld. We maken back-ups van onze geheugenkaartjes op de iPad en verder kletsen we wat over onze jeugd...kennen nu elkaars snoep&drop top 5 in ieder geval, haha. Op Ilanskaya wordt onze trein verwelkomt door een horde verkoopstertjes met snacks op onderstellen van roestige kinderwagens. Een lekkere wafelrol met dulce de leche vulling brengt heerlijke herinneringen aan Argentinië boven. Verder is het een rustige dag waarop we (begin van de avond) het halverwege-punt tussen Moskou en Beijing passeren en geen dronken Russen aantreffen in de coupé. Misschien morgen maar eens op verkenning door de trein...
20/5/13 we doen de gordijnen open en lachen om het uitzicht; nog steeds héél veel berkenbossen, net als gisteren. Als de trein heel hard rijdt lijkt het op een tv-testbeeld zwart / wit. Kinga zit een halve dag in pyjama, gewoon omdat het kan. Vandaag maken we heel weinig stops en zien we ook nauwelijks verkoopstertjes. Jammer :( Roel sprint trouwens bij elk station het perron op om mensen en/of stationshallen te fotograferen. Gekke Henkie is zelfs om vier uur 's nachts het station van Novosibirsk opgerend omdat hij toch wakker was. En zo hebben we foto's van Tatarskaja, Omsk, Tyumen en Mariinsk - je kan er maar geweest zijn :) Wel even opletten dat je op tijd terug bent want de trein vertrekt zonder fluitsignaal. Naar het westen reizen is trouwens ideaal. Elke dag gaan we door een of twee tijdzones en krijgen zo dagelijks een uurtje (of twee) extra slaap in ons schoot geworpen. We gaan op expeditie door de trein en verlaten onze 2e klas coupé om de 1e klas, 3e klas (cattle-class genoemd) en restauratiewagon te bekijken. Nog steeds geen dronken Russen... Bij km-paal 2102 verlaten we Siberië en bij 1777 rollen we dan echt Europa binnen. Het is nacht dus de grens obelisk missen we.
21/5/13 en dan word je wakker in Europa. Als we het gordijn open doen lachen we; nog steeds héél veel berkenbossen. Maar dit keer doet het veel meer lente-achtig aan als alles veel groener is. Nog steeds veel houten huisjes maar ook af en toe wat gele bloemen in het weiland en bloesem aan de bomen. Het is allemaal wat vriendelijker en het zonnetje schijnt :) Verder vandaag the usual; foto's uitzoeken, boeken lezen, eten en veel niks doen. The good life... Oja, we proberen wel het Russische alfabet te leren en ontcijferen: de B is een V, de P een R, de C een S, de N een I en de H een N. Best makkelijk toch?! Vandaag zijn er veel meer verkoopstertjes op het perron en we proberen de gerookte vis, aardappelbroodjes en zure melk uit. Tegen de avond begint de verveling toe te slaan en na drie dagen niksen gaan we maar eens n biertje drinken & de reisverhalen oprakelen. Nog steeds geen dronken Russen gespot, wel n enorme man/vrouw als provodnitsa (lokale conductrice) die NJET tegen ons zegt als we er op n klein stationnetje uit willen.
22/5/13 we worden hardhandig wakker geschut door de manski provodnitsa één uur voordat we Moskou binnen rollen. Eindelijk mogen we de trein uit en ons lijf weer in beweging zetten! Om 5.20 gaan de deuren voor de metro open en zitten we in de eerste wagon van die dag. Ons hotel ligt in n buitenwijk en we kunnen meteen inchecken en douchen, de treinreis van ons afspoelen. We hebben maar anderhalve dag in Moskou dus gaan als een speer door naar de binnenstad en vergapen ons aan de St Basil kathedraal (met de ui-vormige koepels) op het Rode plein. Verder n stad vol kerken, n dode Lenin, n militaire parade, luxe warenhuizen en heel veel Porsches die in de files vd binnenstad staan. Echt n grote stad met de G van glamour. Tussen de onweersbuien door rennen we terug naar ons hotel en moeten weer wennen aan het feit dat we gewoon voorrang krijgen bij een zebrapad, haha
23/5/13 we hebben om middernacht de trein pas dus kunnen nog t maximale uit ons dag halen. We gaan in de buitenwijk naar de All Russian Expo hallen om de vervallen glorie van de socialistische economie te zien. Het brokkelt echt letterlijk af voor je ogen maar toch proberen de kermis-standhouders er n leuk park van te maken. Super kitsch. En dan is het tijd voor het middelpunt van Moskou en Rusland; het Kremlin. Tenminste, als we ons beter hadden voorbereid... Al die dagen in de trein en tijd gehad om iets over Moskou te lezen in de reisgids...maar nee hoor. We worden verrast door n gesloten Kremlin op donderdag. Aaaah! Stomme Poetin! We druipen af naar het VVV en n glimlachende Rus (hé alweer één) wijst ons op n mooi uitzichtpunt over de stad. N mooie grijze stad met n grijs wolkendek; n perfecte combi! Ach je moet wat met je tijd en al wandelend aan de rivier worden we verrast door n muziekfestival in Gorkhi Park. N leuke sfeer en we zien n levendig Moskou vndg onder de eerste grijze sluier. In onze ogen is Moskou echt n geweldige zomerbestemming en volgens mij maken Roel en Emiel al plannen om hier volgend jaar naar toe te gaan op mannen weekend.
24/5/13 precies om middernacht zijn we vertrokken en gaan we kedeng kedeng naar St. Petersburg, onze laatste treinrit. Een sexy dikbuik Rus betrappen we in zijn ondergoed als we de coupe instappen. "Oeps, sorry, maar wij zitten hier ook in deze coupé", spreekt onze lichaamstaal. De trein is de meest luxe van alle 2e klas coupé's tot nu toe en we slapen heerlijk. En dan....word je wakker in de laatste stop van je reis, de finale na ruim vijfenhalve maand. En wat voor een afsluiter! Onze twee families hebben elkaar opgezocht en n verrassing bekokstoofd; "what time would you like to have your bath with flowers ready?" vraagt de dame aan de hotelreceptie. Kicken! Wat n gave verrassing van onze lieve familie!! We bestellen het bad om 21h en gaan de mooie stad eerst in. Veel water en bruggen en kerken, en met de ingehuurde Italiaanse architecten lijkt het idd soms n beetje op Venetië. Op het middaguur scheuren we bijna onze trommelvliezen als we onder het kanon staan bij het fort en onze stadswandeling eindigt uiteindelijk bij n gaaf anti-cafe (je betaalt de minuten dat je er blijft en niet je consumpties) en wat shops voor een nwe garderobe voor onze feestavond morgenavond. En dan is het eindelijk tijd voor n romantisch bad. Bij het openen van de badkamerdeur treffen we ook nog champagne & chocolade & fruit op de badrand aan. Wat n decadente verwennerij, duizend maal dank aan Thea, Tim, Marleen, Ela, Angela & Marco!!!! You guys are the best!!!!
25/5/13 rozig van het warme bad en de champagne waren we in n diepe slaap gevallen. De wekker helpt ons ontwaken voor deze laatste volle reisdag. Een culturele dag met een lang bezoek aan de Hermitage en n avondvoorstelling in het theater. De Hermitage is prachtig, alleen al vanwege de koninklijke ruimtes en de klok-aller-klokken met gouden pauw & uil. Vijf uur later staan we pas weer buiten en hebben heel veel gezien maar vragen ons af waar de Fabergé eieren zijn... Waarschijnlijk niet in St. Petersburg op dit moment?! We haasten ons terug naar het hotel om ons om te kleden voor "a night at the Mariinsky". Online hebben we de twee allerlaatste stoelen weten te bemachtigen voor het Zwanenmeer, het summum van klassiek ballet. All dressed up in onze nwe schoenen en kleren nemen we plaats in dit geweldig mooie & oude theater. We laten ons betoveren door de muziek en de elegantie van de dansers. WAUW! Als we n glaasje champagne en zalm kaviaar bestellen in de pauze, knijpen we even in onze armen. Een beter einde van deze geweldige trip was niet voorstelbaar, lucky bastards zijn we ook!
26/5/13 een lichtelijk droge mond verraad onze bieravond in de Ierse pub na afloop van het theater. Gewoon even napilsen werden drie halve liters en n champions league finale op groot scherm. In de pauze twee paaldanseressen en Roel smst Emiel dat het mannenweekend ook zeker St. Petersburg moet aandoen :) Verder de usual deze ochtend maar ook extra bijzonder dit keer; de laatste keer ontbijten, de laatste keer de tas inpakken, de laatste keer uitchecken etc.etc. Nog één laatste bezienswaardigheid bezoeken we (een oud stationsgebouw) en verder hebben we wat babbeltjes her en der. Rustig aan allemaal vndg totdat we ons beseffen weer te moeten haasten naar het vliegveld. Zo typisch ons! Zitten we nog in de verkeerde metro en dan halen we een kwartier voor sluitingstijd van de balie onze check-in. Pfieuw! We are coming home! Blijdschap over een aanstaand weerzien met vrienden en familie mixt zich met droefheid over het einde van onze wereldtrip. Wat is het geweldig geweest en wat hebben we genoten!! De windmolens komen om 19.15 NLse tijd in beeld en een kwartier later staan we op de grond. Vodafone NL bezorgt de eerste lieve Whatsapp berichten en sms'jes, en we zien op FB ons welkomstcomité klaarstaan. Gaaf! Spandoeken en al! Helaas staan ze bij aankomsthal 2 ipv 1 en zien we niemand als we door de schuifdeuren komen :( Ergens in het niemandsland tussen hal 2 en 1 rennen we elkaar toe en delen de grootste knuffels aan elkaar uit die mogelijk zijn. Ahh wat is thuiskomen toch fijn!!
Dit was ons één na laatste verslag, in de trein hebben we namelijk al gewerkt aan het epiloog ;) De dagen hebben we gebruikt om eens goed na te denken, herbeleven, evalueren en samen te vatten. Dit lezen jullie ook binnenkort op deze site.
Nu gaan we eerst eens Gouda herontdekken en het zonnetje schijnt dus dat broodje Bart met kaas eten we buiten op! Gisteren hebben we trouwens ons appartement nog eens nader bekeken en het lege doosje van de vibrator vd huurster gevonden. Ieeeuw! Welkom thuis, haha!
Liefs, knuffels en dikke xx Roel & Kinga
Tot heel snel!!
27 Mei 2013 - 17:14
Mirjam:
Welkom thuis!!
Ik heb jullie verslagen elke keer weer met plezier gelezen en meebeleefd via de foto's!
Echt geweldig!
Fijn dat jullie zo hebben genoten en ook weer fijn dat jullie veilig thuis zijn!
Geniet ook maar weer lekker van Nederland, die heeft toch ook veel moois ;-)
Groetjes -
27 Mei 2013 - 17:36
Louis Charmant:
Jammer dat dit alweer het laatste verslag is, nou ja...., op de epiloog na dan... ;-)
Laat die epiloog maar snel komen, dan kunnen 'we' weer meegenieten.
Groet,
Louis. -
30 Mei 2013 - 13:47
Svin:
1 doosje maar... woehahahahaha!
Welkom in ons kikkerlandje!! enne tot maandag bij C1000. Dan kan het echte leven weet beginnen. :)
Kuzzie,
Svin -