Safari..wow!!
Door: Roel&Kinga
Blijf op de hoogte en volg Roel
21 Maart 2009 | Tanzania, Arusha
Hoewel de dagen aan het zwembad mooi zijn met een voorbij racende schildpad en uitzichten op onze Kilimanjaro en Mount Meru zijn de dagen van de safari enerverender geweest. Volgens de Lonely Planet geldt dit: “Tanzania offers the finest safari experiences and wildlife spectacles found anywhere on the planet” dus een deeltje daarvan willen we proeven in 5 dagen. Discovery Channel documentaires waar wij real life toeschouwer van zijn.
Dag 1: Lake Manyara
Onderweg van onze lodge naar dit park komen we al ons eerste dier tegen! Vol enthousiast duiken we met zijn achten naar de linkerkant van de auto’s en kijken naar het lange ranke lijf van een giraffe. Hij stoort zich niet aan ons maar gaat al sjokkend verder met het eten van de lekkerste blaadjes in de boomtoppen. Bij de ingang van het park gaan onze twee chauffeurs de auto uit om de parkfees te betalen en op dat moment worden wij toeristen besprongen door een troep bavianen. Op de auto en aan de spiegel hangend turen ze naar binnen. Alle ramen gaan direct dicht maar die van de chauffeur staat wagenwijd open voor een enorm dikke baviaan om naar binnen te glippen en met twee pakjes koeken naar buiten te klimmen! Pret alom natuurlijk en een hoog Beekse Bergen gevoel.
In het park zelf verblijven we een hele middag. We gapen een familie olifanten met kleine hummeltjes van 1 meter hoog van dichtbij aan en genieten van giraffes, zebra’s en gazelles die met hun kleintjes in het park te zien zijn. Tegen het einde van de middag mogen we uit de auto om bij de hippo pool onze vrolijke dikke hippo’s te zien; een drijvende en pruttelende grijze massa met kwispelende staartjes. Dit uur van de dag strijkt er een groep pelikanen neer, zijn duizende flamingo’s in het meer Manyara zichtbaar en komen de zebra’s en buffels drinken bij de hippo pool. Schitterend!
Dag 2: Serengeti
Een drietal uur reizen voor slecht 120 kilometer maar de asfaltweg is verruild voor een gravelroad. We boemelen uit het boslandschap nu naar de vlakte naar ‘ the place where the land goes on forever’ volgens de lokale Maasai mensen. Een gebied van bijna 15000 vierkante kilometer met de hoogste concentratie leeuwen in heel Afrika. De uitgestrektheid valt niet vast te leggen op een foto; de grasvlaktes met een typische Afrikaanse acaciaboom rijken tot aan de horizon en de hitte spiegelt over het korte gras. We lunchen bij een kloof waar belangrijke archeologische vondsten zijn gedaan voor de mensheid. “Voetstappen” van wel 3,75 miljoen jaar geleden en een aap/mens schedel die bijna 2 miljoen jaar oud is. Maar de kleurrijke vogeltjes en een fel roze/paarse hagedis interesseren ons meer en we staan te popelen om weer in de jeep te springen om op de vlaktes topi’s en hartebeesten en gnoes en zebra’s en buffels en gazelles te spotten. Vlakbij onze campsite krijgen we een tip over Simba – swahili voor leeuwen. En ja hoor en groep met 4 vrouwtjes, 2 welpjes en een statig mannetje liggen te luieren onder de schaduw van wat bomen! Gaaf! Wel binnen een kilometer van onze campsite trouwens.
Dag 3: Serengeti
In de nacht met duizende sterren en de melkweg komt af te toe het geluid van een of meerdere hyena’s dichtbij. Het gehuil gaat door merg en been maar we zijn gerustgesteld dat ze bang zijn voor mensen. Hoogstens zijn ze op zoek naar eten maar dat zit in afgesloten kooien - waar wij dus echt met tafel en stoel in moeten gaan ontbijten! Vandaag een volle safari dag in dit machtige park
• Wrattenzwijntjes die op de knietjes grazen
• Cheetahs jagend aan de horizon vol energie en met 112 km p.u. een prooi bespringend
• Luie leeuwen in de zon en een ongestoorde cheetah die zijn vacht verzorgt
• Elegante Thomson’s Gazelles en Grant Gazelles
• Charismatische zebra’s met ieder een eigen print
• Twee miljoen gnoes die de Afrikaanse savanne vlakte vullen
• Perfect gecamoufleerde luipaard die rust in een boom
Vooral de luipaard is een niet vaak geziene gast van de big Five dus we staan een half uur stil en kijken naar hoe hij of zij weer op zijn beurt de giraffes op 20 meter afstand aanschouwt. Die lange slungels moeten hem toch zeker niet van zijn/haar rustplekje jagen.
Met lunchtijd hebben we een break om tegen 4h weer op pad te gaan totdat donkere luchten roet in het eten gooien. We krijgen een bak hemelwater met hagel over ons heen echt niet normaal en helaas zijn de tenten niet waterdicht. We rennen om onze matjes en slaapzakken te redden en in de auto te stoppen en na de bui zoeken we wat hout bijelkaar om een kampvuur voor de avond te maken waar de spullen bij kunnen drogen. Als alles een beetje is uitgehangen gaan we met een auto nog op safari. Veel korter dan het plan was maar wel tegen het vallen van de avond. En inderdaad dat levert schitterende beelden op! Picture perfect giraffes aan de horizon; maar van dichtbij een waanzinnig vlekkenpatroon en en een blauwe tong die tot aan zijn neusgat kan reiken. En... weer simba’s in de buurt. Ditmaal een vijftal leeuwinnen die uitbuiken na de kill van een enorme buffel. Het karkas ligt vers en opengereten voor onze ogen als de dieren hiervan stukken vlees lostrekken. Een drietal schattige welpjes eten mee of spelen met een kleiner bot waar triomfantelijk mee geparadeerd wordt. Dit is puur Afrika at its best!!!! En dat allemaal tegen een mooie ondergaande zon.
Dag 4 Serengeti
De ervaringen van gisterenavond werken nog lang door (het hyena-gehuil was weer aanwezig vannacht) maar weer een mooie nieuwe dag ligt voor ons. De matrassen en slaapzakken waren net op tijd droog maar nieuwe tenten zijn besteld; het is echt belachelijk om toeristen met een niet-waterproof tent op safari te laten gaan terwijl het regenseizoen net aan het beginnen is. Anyway we gaan weer op pad en komen oog in oog met Afrikaanse buffels; massieve en logge beesten met gevaarlijke hoorns en gratis mee-cruisende ox-pecker vogeltjes. Vandaag rijden we naar de heuvels in het noordwesten en zien meer begroeiing dus nog meer grazende beesten als giraffes, olifanten (wel een familie van 17 stuk sterk) en dik-dik antilope. Bij de hippo-pool gaan we op de foto met hippo’s, krokodillen en giraffes op een beeld. Waanzinnig wat een dierenleven hier op de vierkante meter. We rijden met een boog terug naar ons kamp en stuiten dan op rijen, rijen dikke slierten van gnoes en zebra’s (en hun kleintjes) die trekken naar de grasvelden waar net de eerste regenbuien op vallen. Nog nooit in ons leven hebben we zoveel dieren bij elkaar gezien. De horizon is ermee bezaaid en we maken live het begin van de migratie mee waar de Serengeti zo beroemd om is. Alweer een spektakel en dit moment wedijvert met de leeuwen van gisteren als favoriet safari-moment. We moeten helaas met de jeep een rij doorkruisen en de beesten zijn vol nieuwsgierigheid ons aan het bekijken. Wat gaaf alweer!
Dag 5 Ngorongoro krater
Na een prachtige zonsopkomst op een mooie camping aan de rand van de krater heeft iedereen geweldig geslapen in onze spiksplinternieuwe tenten. Vandaag krijgen we nog een kersje op de taart omdat we de oude vulkaan krater in rijden met de jeep. Een dag om alle dieren van dichtbij te kunnen bekijken omdat in deze kuil van 20 kilometer doorsnede de hoogste concentratie wildlife te spotten is! En is ons beloofd om de laatste van de big Five te zien; de neushoorn waar er nog maar 20 van leven.
Statige Afrikaanse olifanten van wel 4 meter hoog met slagtanden tot op de grond paraderen hier rond, gieren en hyena’s vechten met een jakhals om een laatste stukje dood vlees en duizenden flamingo’s bevinden zich midden in de krater in een groot meer. Wat een ongelofelijk ervaring is dit weer. En dan ons kersje; niet een, niet twee maar drie zwarte neushoorns zien we!!! Papa, mama en baby zijn een gelukkig gezinnetje; slechts een keer in de vijf jaar kan een neushoorn een kleintje ter wereld zetten. Dit is echt een lucky safari, zeker op het moment dat de papa-rhino recht op de jeeps begint af te lopen. Een 30tal meter voor ons wil hij de weg oversteken, normaal komen ze echt niet zo dichtbij, we willen dichterbij komen maar helaas start onze jeep niet. Helaas dus geen echte close-up foto’s van deze machtige rhino met dubbele horens en dikke billen.
Met de lunch wordt vogelaar-in-spe Roel die op zijn wenken bediend met bijna 3 meter hoge struisvogels, duizenden flamingo’s, Maraboe’s, Toekans, Ijsvogels in de mooiste kleuren, kuifvogeltjes en natuurlijk roofvogels in vlucht. 1100 soorten vogels leven er in Tanzania! De buizerds zijn echter zo brutaal dat je op moet letten dat de inhoud van je lunchbox niet wordt leeggeroofd.
Helaas is er dan weer een tijd om te vertrekken om nog voor het donker thuis te zijn. Onderweg houden we nog een Maasai safari; de lokale stam mensen in fel rode kleden en sieraden. Vanaf de kant van de weg worden ze gefotografeert door paparazzo Roel.
Sorry voor het lange verhaal maar wat een gave safari hebben wij gehad. Magnifiek was het om dagen tussen velden vol zebra’s en gnoes te verblijven, om het nekhaar-overeind-laten-staan-gehuil van hyena’s in de nacht mee te maken en de big five van dichtbij te kunnen aangapen.
Guys ga dit zelf meemaken als je dat nog niet hebt gedaan!
Wij gaan vanaf morgen bijkomen van dit alles op Zanzibar! Rond de klok van 13h hebben we een binnenlandse vlucht met een of andere oempaloempa maatschappij* en gaan dan 7 nachten op het witte zandstrand relaxen.
Tot gauw en heel veel liefs en groeten vanuit hier!
Xx Kinga en Roel
* Das niet waar hoor mam, is de beste maatschappij van Tanzania :-)
Dag 1: Lake Manyara
• Twee miljoen gnoes die de Afrikaanse savanne vlakte vullen
• Perfect gecamoufleerde luipaard die rust in een boom
Dag 4 Serengeti
Dag 5 Ngorongoro krater
Guys ga dit zelf meemaken als je dat nog niet hebt gedaan!
Tot gauw en heel veel liefs en groeten vanuit hier!
Xx Kinga en Roel
* Das niet waar hoor mam, is de beste maatschappij van Tanzania :-)
22 Maart 2009 - 09:32
Pieter En Britt:
Wauw, wat gaaf allemaal!!!!
Klinkt echt super en zijn jaloers!! :)
Geniet nog ff lekker daar, tot snel!
xxx Pieter en Britt. -
22 Maart 2009 - 10:26
Yo & Tjeerd:
Mmmmmmm.... heimwee naar Afrika!!! Wij willen ook naar de Ngorongoro!!!! ;-)
Geniet nog even en tot later!!!
Grtz & xxx
Yo en Tjeerd -
22 Maart 2009 - 12:34
Roos:
Wow!! Dat is het goede woord inderdaad en helemaal niet jaloersmakend ;-)Fantastische foto's ook! Geniet nog van jullie laatste weekje op dat prachtige strand..lekker relaxen! Liefs Roos -
22 Maart 2009 - 18:20
Walter En Lucy:
Nou, nou, nou, wat een prachtige verhalen. En dan tot slot nog met jullie luie r... op het strand!
Geniet en kom veilig terug.
Groeten uit Leiden,
Walter en Lucy -
22 Maart 2009 - 19:43
Thea:
Wat een prachtig verslag.
Roel, ik ben benieuwd naar je fotoshoot met je nieuwe toestel.
Veel plezier op Zanzibar en geniet van elkaar!
22 Maart 2009 - 20:57
Gerda Sluijs:
Hallo Kinga en Roel,
Goh, toch weel even iets anders dan Blijdorp;-))
Roel met jouw huis gaat het goed, jouw planten groeien ook als je er niet bent!!
Dag tot volgende week.
Met groetjes uit Gouda
Gerda -
23 Maart 2009 - 07:53
Angela En Marco:
Wauw! Dat moet machtig mooi zijn om in de natuur al die dieren te mogen aanschouwen en natuurlijk vastleggen op camera. En dan je verjaardag vieren op een wit strand klinkt ook niet verkeerd...geniet ervan! Proficiat zussie! Dikke kus An en Co -
24 Maart 2009 - 10:20
Kate En Erik (Bruce):
Hi luitjes, geniet er nog met volle teugen van! Brand het op je netvlies en laat het niet meer los. Inmiddels zijn we als 1e club, die naar huis vertrokken zijn, al weer een dikke week aan de slag. Werk, regen en tijdsdruk is geen goede combi kan ik je melden na zo'n trip....
We spreken elkaar snel!
Xie -
24 Maart 2009 - 18:44
Marco:
he zussie en roeleke
dit is echt super gaaf!!
ben jaloers, al die beesten zien in het wild wil ik ook!
ik ga volgende keer mee ;-) groetjes en tot laterssssssss
xxx marco -
26 Maart 2009 - 15:06
Svintha:
Het is gewoon niet voor te stellen wat jullie allemaal gezien, gehoord, geroken, geproefd en gevoeld hebben. Het enige wat ik me kan indenken is dat ik bang zou zijn!! hahha!! Trouwens de leeuwen zien er goed uit... en dat terwijl ze geen happie van jullie hebben genomen?? hahaha!!
En nu lekker chillen!! Ga ik ook doen, maar dan met een bedroevend uitzicht... het regent hier en het is koud. Het lijkt wel herfst!! Enfin nemen jullie binnenkort aub lekker warm weer mee naar ons kikkerlandje!! alvast een goede en veilige terugreis.
Kuzzies en knuffels,
Svintha -
26 Maart 2009 - 16:03
Ties:
Hele vette fotos Kiki. Geen weggegooid geld al die cameras die jullie hebben meegenomen!
Groetjes en tot weerzien in Brabant,
Ties